Column: Piet Hein Debets – De pyramide van Kyle

REGIO | 11 april 2012 | reageer |  dichtbijredacteur

PURMEREND – De stelling van Pythagoras, de pyramide van Gizeh en de pyramide van Austerlitz. U heeft er vast weleens van gehoord. Maar dat er in Purmerend een pyramide van Kyle komt is voor velen nieuws. Over de pyramide straks meer.

 

‘Nederlandse kinderen blijven te vaak zitten’, kopte onlangs de Volkskrant. Ten opzichte van andere landen doen we het niet zo goed. Ruim een kwart van de Nederlandse kinderen van 15 heeft wel eens een jaar overgedaan en de laatste jaren neemt het aantal zittenblijvers toe. De Havo kent het grootste aantal zittenblijvers.

Er zullen veel oorzaken zijn: te hoge eisen, te weinig docenten, te hoge werkdruk, gebrek aan inspiratie en motivatie, verkeerde verwachtingen enzovoort. Hoe dan ook, er zijn genoeg redenen om de oorzaken te onderzoeken. Bij veel mensen bestaat de indruk dat de grootste problemen zich voor doen in het VMBO onderwijs. Het afvoerputje van onderwijsland. Ten onrechte! Juist in het VMBO-onderwijs wordt heel goed gekeken naar wat een kind kan leren en wil leren. Praktijkgericht onderwijs dat opleidt tot een echt vak.

Gelukkig kennen we dat soort onderwijs ook in Purmerend. Zo was ik onlangs op het College voor Beroepsonderwijs. Jongens en meiden zag ik sleutelen aan auto’s, ik zag ze lassen, timmeren en metselen. Metaal- en elektrotechniek in de praktijk. Mooi om te zien hoe die jonge mensen vol enthousiasme worden klaargestoomd voor een baan in de praktijk.

Het schoolplein bij het College wordt opnieuw ingericht. Schoolplein is niet het goede woord (meer); het wordt het nieuwe campusplein. Een architect ontwierp samen met leerlingen een inrichtingsplan. Eén van leerlingen, Kyle vond dat er op het plein een verhoging moet komen. Een verhoging waar je lekker kan zitten en die uitzicht biedt op een podium. Het podium biedt de mogelijkheid om optredens te verzorgen. Het idee van Kyle vond gehoor en wordt inmiddels uitgevoerd. Het gehele inrichtingsplan wordt – onder toeziend oog van vaklieden – uitgevoerd door VMBO-leerlingen en door medewerkers van Baanstede. De praktijk in optima forma. Mee-denken, mee-uitvoeren, mee-genieten. Hoe bedoelt u ´afvoerputje’?

Opeens stond er een zestienjarige puber voor me. ´Meneer´, zei een docent, ´dit is Kyle; de bedenker van de pyramide.´ Kyle reageerde een beetje terughoudend, verlegen. Nadat ik Kyle had gecomplimenteerd met zijn prachtige plan scheidden onze wegen zich weer. Ik keek nog even achterom naar Kyle. Ik meende een zekere trots bij hem te bespeuren. En terecht! Vele jaren nadat Kyle de school zal hebben verlaten en bezig is met een fantastische loopbaan in de techniek, zullen we nog spreken over ´de pyramide van Kyle´. Hoe zo ´afvoerputje´.


Leave a Reply