Duurzaamheidsfabriek op het Leerpark in Dordrecht

De door RAU ontworpen Duurzaamheidsfabriek op het Leerpark in Dordrecht heeft de prijs voor het ‘Beste duurzaamheidsplan’ van Nederland heeft gewonnen.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Financieele Dagblad schreven een landelijke prijsvraag uit voor duurzaamheidsprojecten die in uitvoer zijn of gaan. Herman Wijffels reikte als voorzitter van de jury de prijs uit.
Er werden ook prijzen uitgereikt in de categorieën ‘Beste gerealiseerde duurzaamheidsproject’ – winnaar gemeente Beesel – en ‘Beste gemeentelijk duurzaamheidsbeleid’ – winnaar gemeente Assen.
Broedplaats De Duurzaamheidsfabriek is een creatieve broedplaats voor duurzaamheid waar bedrijven en leerlingen samen op zoek gaan naar nieuwe, technologische oplossingen. Labs en werkplaatsen bieden ruimte voor praktijklessen. Daarnaast zullen bedrijven als HVC, Priva en Xcalibur en de Energiecoöperatie Dordrecht er een deel van hun bedrijfsactiviteiten huisvesten.
Studenten van VMBO, MBO én nascholende werknemers zullen er samen bezig zijn met duurzaamheid. In de toekomst zullen ook andere onderwijstypen als HAVO, VWO en HBO participeren.
Toepassingen Niet alleen de activiteiten in het gebouw zijn op duurzaamheid gericht, ook het gebouw zelf is zeer duurzaam. Het gebouw is duurzaam door het gebruikte materiaal, de energievoorziening, de natuurlijke ventilatie en de mogelijkheden tot hergebruik in de toekomst.
Het gebouw zelf is ook leerobject. Er wordt bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om krachtstroom te genereren met biomassa in plaats van op traditionele wijze. De gevel en het dak zijn voorbereid op duurzame projectopstelling.


Leave a Reply